Jeśli szukacie ciekawego przepisu, który zachwyci gości podczas letnich spotkań w ogrodzie, warto zainteresować się możliwościami bakłażana. To niby niepozorne i wciąż nie cieszące się zbyt wielką atencją naszych rodaków warzywo, potrafi stać się prawdziwą gwiazdą w kuchni.
Co można przyrządzić z bakłażana? Roladki z bakłażana na zimno
Warzywo to sprawdza się idealnie w zimnych przekąskach, które można podać na plenerowych przyjęciach. Jednym z najczęściej przygotowywanych dań są choćby roladki z bakłażana. Danie to stanowi tradycyjną przekąskę kuchni gruzińskiej. Według dawnych i powszechnych receptur powinien on być faszerowany kremem z mielonych orzechów z dodatkiem świeżych ziół takich, jak kolendra i kozieradka.
W jaki sposób przygotować bakłażana do dań? Tradycyjnie smaży się go na patelni. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystywać go również w daniach light. Należy go w takiej sytuacji grillować lub upiec w piekarniku na piękny, złocisty kolor.
Oprócz roladek, można również zastosować go jako dodatek do makaronów, sałatek i mięs. W każdej odsłonie smakuje po prostu wspaniale.
Najnowsze komentarze